Studenten en statushouders werken samen in pop-up restaurant in Delft

Tijdens het Welkom Hier festival in Delft, ontmoetten wij Jan Willem van Galen, vierdejaars student Technische Natuurkunde aan de TU Delft en één van de initiatiefnemers van het succesvolle pop-up restaurant ‘de Hartige Samaritaan’. Het project van een maand, dat studenten en vluchtelingen gezamenlijk droegen, sloeg aan. Nu wordt gekeken hoe Hartige Samaritaan van betekenis kan zijn voor vluchtelingen op de langere termijn. In ieder geval met een nieuw pop-up restaurant dat in 2019 open gaat.

In februari 2017 opende Hartige Samaritaan haar deuren in Delft. Dat was een moment waar Jan Willem, zijn bestuur en alle verschillende commissies al meer dan een jaar naar uitkeken. Het doel van de Delftse studenten was om vluchtelingen te verwelkomen en hen te ondersteunen om hun weg te vinden in Delft. Dit wilden ze mét vluchtelingen samen doen: “We wilden minimaal 25 vluchtelingen actief betrekken bij de Hartige Samaritaan, op welke manier dan ook.” Daarnaast hoopte de studenten om in een maand tijd 5000 euro op te halen, om dit vervolgens te doneren aan een organisatie die vluchtelingen ondersteunt. Het restaurant overtrof de beide doelstellingen ruimschoots: de opbrengst was 22.000 euro en werd gedoneerd aan Stichting Timon. “Bovendien hielpen zo’n 40 tot 50 vluchtelingen op één of andere manier mee aan het restaurant“, aldus Jan Willem. “Hierdoor was de Hartige Samaritaan een initiatief voor én van vluchtelingen.”

Mix van vluchtelingen, studenten en buurtbewoners

Vóór de start in 2017 had ‘Hartige’, zoals de initiatiefnemers het restaurant kortweg noemen, 10 à 15 vluchtelingen bereid gevonden om met hen mee te werken aan het opzetten van het restaurant. Dat werden er snel meer. “Statushouders namen elkaar mee en een enkeling kwam spontaan binnenvallen. Zo was er een jongen die door de straat liep, langs ons pand, en daar onze vlag zag hangen. Hij googelde Hartige Samaritaan, sprak onze gastvrouw aan en kwam vanaf die dag elke dag langs om ons te helpen.” Zulke gedrevenheid kwam vaker voor: “Sommigen vluchtelingen zagen echt hun kans hierin. Zij belden elke dag om te vragen of ze konden invallen.”

De groep mensen die meehielp aan Hartige bestond uit een mix van studenten, buurtbewoners, asielzoekers, vluchtelingen en migranten die zich al volledig thuis voelden in Nederland. “Die laatste groep zag dit als kans om de volgende generatie te helpen”, vertelt Jan Willem. Al het personeel bij Hartige Samaritaan werkte namelijk in koppels van oudkomer en nieuwkomer. “Dat hielp met name vluchtelingen om vertrouwen te krijgen, ook in hun taalniveau.”

Ook voor de bezoekers was Hartige van betekenis, aldus Jan Willem: “Zij hebben gezien wat de verhalen waren, zowel door met vluchtelingen in contact komen als door de tentoonstelling in het restaurant en ons boek ‘Vriendelingen’. Op hen hebben we impact gehad. Maar ik geloof niet dat we de hele stad hebben veranderd.” In de evaluatie aan het eind van het project kwam het bestuur dan ook tot een nieuw streven:

Met de Hartige Samaritaan hebben we een goede prikkel gegeven en het zou mooi zijn als we mensen nog meer kunnen uitdagen. ‘Heb je nog nooit met een vluchteling gesproken? Kom helpen!”

Duurzame plannen

Naast de voorbereidingen voor het pop-up restaurant in 2019, zijn de initiatiefnemers ook druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Daarbij blijft eten en de samenwerking tussen vluchtelingen, studenten en andere geïnteresseerden centraal staan: “We denken na over cursussen, een kraampje op de lokale markt of een expositie. Een ander idee is de ‘Eetwisseling’ waarbij we vluchtelingen en andere mensen uit Delft koppelen waarna zij elke maand samen eten bij één van hen thuis“, legt Jan Willem uit. Daarbij stelt Jan Willem zich een uitdagende doelstelling: “We willen een brede groep mensen blijvend bij Hartige betrekken. Vluchtelingen én Nederlanders. Onder de inwoners van Rijswijk en Delft zijn er een heel aantal mensen die misschien nog nooit een vluchteling hebben gesproken. We hopen dat we met onze nieuwe plannen ook hen kunnen aanmoedigen om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Het pop-uprestaurant in Delft komt dus terug! Wil jij meer weten over het restaurant en hoe je daaraan kunt meewerken? Of wil je meedoen aan een van de andere activiteiten van de Hartige Samaritaan? Lees meer over de mogelijkheden op de website of volg Hartige Samaritaan op Facebook.