Singer-songwriter Rogier Pelgrim presenteert het Welkom Hier festival in Ede

Medeorganisator van het Welkom Hier festival in Ede is singer-songwriter Rogier Pelgrim. In 2013 deed hij mee aan het televisieprogramma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ en in datzelfde jaar won hij de ‘Grote Prijs van Nederland’. Rogier, die tot zijn 27e in Ede heeft gewoond, wil met zijn muziek ook maatschappelijke relevante thema’s bespreekbaar maken. Voor hem ook de reden om zich in te zetten voor het Welkom Hier festival in Ede.

Met zijn single ‘Won’t Go Back’ vroeg hij in 2015 aandacht voor de schrijnende situatie van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam. Ook in 2015, kwam zijn eerste kerstsingle uit, met de passende titel ‘Welcome Here’. Zo kwam hij in contact met het Welkom Hier festival. “Via vrienden hoorde ik dat er een festival in Rotterdam was georganiseerd, met dezelfde titel als mijn kerstsingle ‘Welcome Here’! In het liedje vraag ik mij af of het idee wat we uitdragen met kerst, dat kerst altijd een warme tijd is, dat de deuren openstaan en iedereen erbij hoort, wel écht zo wordt nageleefd. Met deze gedachten in mijn achterhoofd, wilde ik iets betekenen. Toen ik zag dat er een Welkom Hier festival in Ede zou plaatsvinden, dacht ik: hier moet ik iets mee!”

“Het zijn mensen zoals jij en ik [vluchtelingen] die in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen, waar zij niet voor hebben gekozen en die moeten we, heel simpel, gewoon niet in de kou laten staan.”

Rogier denkt daarom mee over de programmering van het festival, neemt de presentatie op zich en zal uiteraard ook zijn muziek laten horen. ‘’We streven ernaar dat de programmering een weerspiegeling zal zijn van alle culturen en verhalen die er in Ede zijn. Want Ede is stiekem best multicultureel.” Daarnaast hoopt Rogier erop dat vooroordelen over vluchtelingen weggenomen kunnen worden: “Ik hoop dat mensen na afloop van zo’n festival toch een stuk positiever denken over vluchtelingen en nieuwe Nederlanders. Daarbij is het belangrijk dat we een genuanceerd verhaal vertellen. Ik weet dat veel mensen die zich inzetten als vrijwilligers voor vluchtelingen niet alleen maar denken: ‘we moeten de grenzen voor iedereen openstellen, kom er allemaal maar in’. Het spreekt natuurlijk voor zich dat mensen echt wel een stuk genuanceerder denken over dat vraagstuk”, aldus Rogier.

“Ik denk dat het festival een mooie plek is voor mensen die iets meer willen weten over het onderwerp, misschien juist ook als je daar kritisch over bent. Het festival is een mooie kans om elkaar te vinden en ik denk dat dát super goed is.”

Naast een feestelijk programma met muziek, theater, dans en film, zijn er daarom ook verschillende inhoudelijke workshops waarbij mensen meer informatie krijgen over de situatie van vluchtelingen in Ede. De workshops bieden informatie over de asielprocedure, Syrische en Eritrese cultuur, én over manieren waarop vluchtelingen en de mensen die hen willen ondersteunen, kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten in Ede.

Rogier: “Ik geloof in de kracht van lokaal, want de wereld is zo groot en de problemen in de wereld zijn zo groot dat je daar als individueel persoon weinig aan kunt doen. Daarentegen kun je wel kijken wat je in jouw straat of stad kunt betekenen. Dat is eigenlijk het enige waar je wel iets aan kan doen. En dat is wat binnen handbereik ligt.”

Wil jij weten wat jij kunt doen in Ede? Kom dan op zaterdag 7 april naar Cultura tussen 12:30 en 17:00 voor het Welkom Hier festival! Kom je niet uit Ede? Bekijk de mogelijkheden voor een festival bij jou in de buurt op onze website!