Ruim 1000 ‘oude’ en ‘nieuwe’ Rotterdammers op 12e bruisend Welkom Hier Festival Rotterdam

20 januari 2018 in Theater Zuidplein

Het was een groot succes. Een feest van diversiteit, solidariteit en het samen doen. Geen zij en wij maar WIJ samen. Met het festival laten we zien: Dit is nou Rotterdam, een stad van diversiteit en solidariteit. Ik ben heel hoopvol en ervan overtuigd dat heel veel mensen in Rotterdam samen dingen willen doen. Maar ze komen elkaar zo weinig tegen. Vandaag is het gelukt om elkaar te ontmoeten, we zijn een flink stuk verder met de WIJ-samenleving” (Ineke Palm, initiatiefnemer Platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen).

Op zaterdag 20 januari bezochten ruim 1000 mensen het Welkom Hier Festival Rotterdam in Theater Zuidplein, alweer het 12e Welkom Hier festival! Het theater was gevuld met Rotterdammers van alle leeftijden, afkomstig uit verschillende wijken, culturen en landen. Bezoekers konden kennismaken met Rotterdamse initiatieven van en voor vluchtelingen en er werd heerlijk gekookt: Eritrees, Syrisch, Afghaans en Irakees. Daarnaast was er een uitgebreid programma met sprekers, muziek, voordrachten, theater, workshops en films van het Arab korte Film Festival. Ook voor kinderen waren er leuke activiteiten zoals een dans- en djembé workshop en voorstellingen van poppentheater en verhalenvertellers. Het Welkom Hier Rotterdam Festival werd georganiseerd door Justice and Peace in samenwerking met het platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen, 150 artiesten en 40 organisaties. Op 7 april is het volgende festival in Ede. Welkom Hier doen we samen!


In de Grote – en Kleine zaal van het theater werd er de hele dag genoten van optredens van maar liefst 150 artiesten waaronder Jan Rot, Dr. Meraki, Jana Beranová, Neco Novellas, I am Movement en Carrie Jansen.

Sonya Dias presenteerde het podiumprogramma in de Kleine zaal: “Dit is voor mij Rotterdam, een wereldstad met meer dan 174 culturen. Het gaat om een welkom voor alle Rotterdammers. We hebben genoten van muziek en cultuur, wereldcultuur. Met een gevarieerd programma en een gevarieerd en interactief publiek. Er is misschien een kleine groep in Rotterdam die ontevreden is, wij hebben met dit festival laten zien dat de grootste groep positief is.”

In de foyers stond het ontmoeten centraal. Bezoekers konden kennis maken met initiatieven voor vluchtelingen en tijdens het eten een praatje maken met anderen. Er werd samen gedanst, gezongen, gelachen en er werden nieuwe plannen gemaakt.

De Syrische Alissa, nu twee jaar in Nederland, benadrukte het belang van ontmoeting: “Veel mensen hebben dit nodig, om andere mensen te ontmoeten en andere culturen te leren kennen.” Niet alleen voor statushouders, ook voor ‘oude’ Rotterdammers is dat sociale contact soms spannend, vertelde bezoeker Ria van der Horst (76 jaar): “Ik zag het event op Facebook en was erg nieuwsgierig. De jongeren van nu groeien op met nieuwkomers, maar juist voor onze generatie is het soms moeilijk om erin betrokken te raken. Eten en muziek verbinden altijd. Dit is heel positief!”

Ook Aman (14) en Jonas (16) uit Eritrea, waren blij met het festival. Ze wonen 2 en 1.5 jaar in Nederland: “Het is echt heel leuk op het festival. We blijven nog de hele avond en gaan zeker nog naar de Rotterdamse Dichters voor de Vrede en Eritrese zang!”

We kijken terug op een fantastische editie van Welkom Hier.
Wij willen iedereen bedanken die heeft meegewerkt!

Welkom Hier Rotterdam werd georganiseerd door Justice and Peace en platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen en mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, Pauluskerk Rotterdam, WijDoenMee.nu, Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, Vluchtelingenwerk Nederland, Rotary Club Rotterdam en Rotary Club Rhoon-Barendrecht.

Welkom Hier, doen we samen!

SAVE THE DATE: Op 7 april is het volgende festival in Ede.