Over Welkom hier

Duizenden mensen zetten zich in voor vluchtelingen

Met het organiseren van Welkom Hier festivals brengt Justice and Peace mensen in verbinding: Nederlanders met nieuwkomers, mensen die iets willen doen met mensen die al aan de slag zijn gegaan, nieuwe initiatieven van en voor vluchtelingen met bestaande instanties, en mensen die hun ervaringen, ideeën en mogelijke zorgen met elkaar willen delen. De contacten die hier ontstaan versterken de lokale kracht voor de opvang en integratie van vluchtelingen en zijn een handreiking naar de directe omgeving.

“Welkom Hier maakt lokale solidariteit naar vluchtelingen toe voor iedereen toegankelijk. Het is een concept dat overal in Nederland kan worden georganiseerd. Op jouw buurtfestival of in jouw gemeente, wij denken graag met je mee!”

(Liselot van Zantvoort, Justice and Peace Nederland)

Onder de naam Welkom Hier organiseerde een aantal organisaties in Den Haag in februari 2016 een festival waar mensen hun ervaringen konden delen over de komst van vluchtelingen in hun omgeving. Deze geslaagde dag, met 28 (burger)initiatieven die zich presenteerden, een divers debat- en podiumprogramma en ruim 750 bezoekers met uiteenlopende achtergronden, resulteerde in nieuwe initiatieven, contacten en een berichtgeving over het vluchtelingendebat vanuit lokale kracht. Sindsdien is Welkom Hier ook aanwezig geweest in Delft, Bevrijdingsfestival Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Amersfoort, Maastricht, Haarlem en Dordrecht. De voorbereidingen van nieuwe Welkom Hier festivals in andere steden in Nederland is in volle gang.

Welkom Hier is een initiatief van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace in samenwerking met Fonds 1818, Het Nutshuis en NGO Human Security Collective. Uitvoering van de Welkom Hier festivals is in handen van Justice and Peace en vele lokale partners.