Lokale gemeenschap in Maastricht steunt Afghaanse tiener en zijn familie die worden uitgezet

Inwoners en raadsleden in Maastricht zijn de Afghaanse tiener Haroon en zijn familie te hulp geschoten om te voorkomen dat de Nederlandse regering hen terugstuurt naar de gevaarlijke omstandigheden in Afghanistan.

Enkele mensen startten een petitie die in slechts drie weken tijd door bijna 18.000 mensen werd ondertekend. In dezelfde periode nam de gemeenteraad van Maastricht twee afzonderlijke ontwerpresoluties aan waarin de staatssecretaris voor migratie- en asielzaken, Mark Harbers, wordt opgeroepen om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om het gezin in Nederland te laten blijven.

“Het begint bij mij, maar het zou ook van toepassing moeten zijn op alle Afghaanse mensen in Nederland. Ik ben gewoon een gezicht, omdat het nu met mij gebeurt. Afghanistan is voor niemand veilig die teruggaat.” Zei Haroon

Tweede Kamer

Haroon bezocht deze week samen met Dave Sheehan van Amnesty Maastricht ook de Tweede kamer om de steun in te roepen van Tweede Kamerleden, wat leidde tot verklaringen en vragen in een parlementair debat door GroenLinks en SP.

“Veel mensen in Maastricht voelen zich solidair met Haroon, waaronder verschillende lokale politieke partijen. Als vrijwilliger voor het Nederlandse Rode Kruis en als scholier op het United World College wilde hij echt deel van de Maastrichtse gemeenschap worden en nu laat deze campagne zien dat hij daarin is geslaagd.” Dave Sheehan van Amnesty Maastricht was met Haroon in de Tweede kamer op woensdag 29 november.

Justice and Peace steunt dit initiatief, steun alstublieft ook dit sterke lokale initiatief en onderteken de petitie!