“Het is altijd fijn om bij Malek te komen, hij is altijd blij! Dat ik kom”

Op zaterdag 23 september vindt van 13.00 tot 17.00 uur het Welkom Hier Festival Fryslân plaats in Doarpshûs ‘t Heechhout, Sportleane 5. Tijdens dit feestelijke festival ontmoeten nieuwe en oude inwoners elkaar en kunnen ze kennis maken met de activiteiten die er in Friesland zijn voor, door en met vluchtelingen en hun horizon verbreden tijdens een divers podiumprogramma. In het kader van het festival interviewden we Malek en Emilie, die samen werden geportretteerd door fotograaf Daniella van Bergen.

Op de foto zie je Malek en Emilie samen lezen en leren in het Friese landschap. De Afghaanse Malek (41) woont al bijna 6 jaar in Nederland. De Goutumse Emilie kent hem iets meer dan 2.5 jaar, toen ze werd aangewezen als maatje om Malek en zijn familie te begeleiden. Zijn vrouw en kinderen waren toen net in Nederland aangekomen. Emilie helpt Malek, vooral met administratieve taken, “maar Malek kan inmiddels veel zelf”. Sommige dingen zijn echter lastig. Emilie: “Veel vluchtelingen die hun eigen taal kunnen lezen en schrijven, kunnen delen van teksten uit brieven vertalen en opzoeken via Google Translate. Malek kan dat niet. Hij spreekt wel Dari, maar hij heeft zijn eigen taal niet leren schrijven en lezen: Deze dingen kan hij alleen in het Nederlands.“ En dus helpt Emilie hem, ook met het verbeteren van zijn Nederlands. Omgekeerd leert Emilie ook veel van Malek en de andere vluchtelingen die ze begeleidt. Bijvoorbeeld “hoe je je leven op kunt pakken nadat je zo veel ellende hebt meegemaakt! Hij heeft zo veel bereikt. Hij heeft een baan en de kinderen doen het ook goed op school!”

Malek en zijn familie vluchtten jaren geleden uit Afghanistan en kwamen via Teheran, Iran, uiteindelijk in Nederland terecht. In Afghanistan is het al bijna 45 jaar oorlog. Voor de 41-jarige Malek betekende dit dat hij opgroeide in een onveilig land waar veel geweld voorkwam. Als kind kon hij niet buiten spelen of naar school, uit angst gekidnapt of gebombardeerd te worden. Voor Afghaanse meisjes was het nog erger, die mochten helemaal niet naar buiten: niet werken, niet naar school, geen boodschappen doen. “Alleen in de grote stad was er iets meer vrijheid”. Malek vindt Nederland beter: “In Nederland is geen oorlog, geen ontploffingen, geen terrorisme. Iedereen kan lezen en schrijven en heeft een hoog niveau onderwijs. En mannen en vrouwen zijn hier gelijk. Het is goed dat vrouwen hier geen boerka hoeven te dragen.”

Door het contact met Malek en andere vluchtelingen beseft Emilie heel erg hoe goed zij het heeft in Nederland en dat dit voor veel mensen in de wereld helemaal niet vanzelfsprekend is. Ze is blij dat ze andere mensen, zoals Malek, kan ondersteunen bij het opbouwen van een nieuw, (beter) leven. Malek en Emilie vinden allebei dat de 1-jarige officiële begeleiding die daarvoor staat eigenlijk veel te kort is. Emilie: “Tijdens die begeleiding bouwen mensen toch een band met elkaar op waardoor vriendschappen ontstaan en het contact daarna ook nog blijft. Het is altijd fijn om bij Malek te komen, hij is altijd blij dat ik kom!”

Graag tot ziens op 23 september!

Welkom Hier is een landelijk initiatief van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Nederland en wordt in Fryslân georganiseerd samen met Stichting Present, Solidair Friesland, Kleurrijk Fryslân, de Skûle Welzijn en Vluchtelingenwerk Friesland in partnerschap met Doarpshûs ’t Heechhout, het COA, NIDOS en vijftien lokale organisaties.