Haags Huiskamerfestival Binnen! (23 maart jl.)

Nederlanders en statushouders ontmoetten elkaar thuis

In de afgelopen drie jaar zijn statushouders in heel het land welkom geheten tijdens bijna 20 Welkom Hier festivals. Ter afsluiting van deze reeks festivals draaide Justice and Peace samen met een statushoudersteam de rollen om: zowel nieuwkomers als Nederlanders openden hun voordeur voor elkaar en ontmoetten elkaar ‘thuis’. Dit werd de 1e editie van het huiskamerfestival Binnen! op 23 maart in Den Haag.

Huiskamerconcerten en activiteiten

In negen huiskamers verspreid over Den haag vonden in huiselijke sfeer warme en feestelijke ontmoetingen plaats. In de huiskamers werd gekookt, gedanst en geschaakt, bezoekers leerden Arabische kalligrafie of luistereden samen naar een muzikaal optreden. “Het was heel gezellig, we zijn uitgenodigd om nog eens te komen eten, dat gaan we zeker doen!” (Yora en Max, gingen Syrisch eten bij Maan thuis).

Bij Sebastiaan thuis gaf de Congolese singer-songwriter Paul Hagayi een huiskamerconcert, waarna hij met zijn verhaal een interessante discussie losmaakte bij de bezoekers. Bij Eveline kregen de Syrische Alaa Alden en Nederlandse Shalini alle bezoekers, in de leeftijd van 5 tot 80 jaar, aan het dansen. Kahlid organiseerde een klein schaaktoernooi in zijn huis in Bezuidenhout. De programmering en organisatie van het evenement was in handen van een team van statushouders: Abdulazim (filmmaker), John (vormgever) en Abdi Aziz (fundraiser).

Eindfeest

Na het programma in de huiskamers ging iedereen naar het eindfeest in buurthuis De Mussen waar Mikal Tseggai een divers programma presenteerde. Naast een heerlijk buffet van Taste of Syria konden bezoekers opnieuw genieten van prachtige optredens van Coconaff and Friends, Fhuad en Anan en Bart. Malek Saeed, een Syrische modeontwerper, liet voor het eerst zijn nieuwe ontwerpen zien. ‘’Het was erg leuk om te zien dat de verschillende bezoekers door middel van de diverse optredens en het heerlijke eten met elkaar in contact kwamen en op een fijne manier samen konden zijn gedurende de avond. Bekenden en onbekenden werden samengebracht en er ontstond een mooie mix van verschillende bezoekers’’, aldus Hanna Russchenberg van Justice and Peace.

Blijvend contact

Wij kijken terug op een geslaagde dag vol warme ontmoetingen, zo blijkt ook na afloop: het was zo gezellig tijdens de Syrische kookworkshop bij Maan en zijn vrouw thuis,  dat zij hun bezoek van al hebben uitgenodigd om opnieuw langs te komen om dit keer falafel te gaan eten. Wie hopen op nog meer van dit soort verhalen!

Bedankt aan alle hosts, artiesten, organisatoren en bezoekers. Het was een fantastisch feest!