Welkom Hier Nijmegen

Informatie

Nijmegen organiseert een Welkom Hier Festival: Kleurrijk Licht!

Zaterdag 22 december organiseren wij in samenwerking met Bureau Wijland, het Colourful City koor en kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond een festival in de Sint Stevenskerk in Nijmegen. Kerst is een tijd om extra stil te staan bij de mensen om ons heen en daarom een mooi moment om een festival voor verbinding te organiseren.

De Sint Stevenskerk is een centraal punt in het centrum van Nijmegen. Op 22 december zal een festival plaatsvinden waar verschillende kunstvormen uit verschillende windstreken een podium wordt geboden. Kunst is in vele culturen een belangrijke vorm van expressie en hierdoor een goede vorm om mensen te verbinden en te inspireren.

Eén van de kunstvormen die tijdens 22 december zal plaatsvinden is een preview van de voorstelling ‘Death and Breakfast’. Deze voorstelling vertelt het verhaal van mensen die moeten vluchten door oorlog. Tijdens de voorstelling wordt aandacht geschonken aan het aarden op een nieuwe plek, met alle moeilijkheden die daarmee gepaard gaan. Het stuk focust zich op het brede scala aan reacties die hun komst oproept bij verschillende mensen. Hierbij komen bijvoorbeeld stereotyperingen in de media aan bod en de houding van de (lokale) politiek. Tijdens de voorstelling wordt een familie gevolgd die hun dorp verlaat ten tijde van oorlog, waarbij het stuk wordt opgedeeld in ‘Vertrek’, ‘Hier en daar’, ‘Ontmoeting’ en ‘Rota Fortunae’. Tijdens deze fase zijn er verschillende reacties te herkennen, uiteenlopend van ontkenning en ongeloof, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie.

Niet alleen zal de avond gevuld worden met deze voorstelling, andere uitingen van kunst krijgen ook een podium. Zoals bijvoorbeeld een Armeense zangeres, een dansgroep uit Kosovo en hapjes uit Somalië. Doordat deze verschillende kunststromen uit verschillende hoeken van de wereld samenkomen, zal de avond een smeltkroes van kunstvormen en mensen zijn. 

Graag tot ziens op zaterdag 22 december!

Wil jij ook mee doen?

Wil je ook een Welkom Hier festival in jouw stad? Ben je betrokken bij of ken je een leuk initiatief voor vluchtelingen jouw stad? Ken je vluchtelingen die een eigen initiatief zijn gestart? Wij komen graag met je in contact! Stuur een mailtje naar Liselot van Zantvoort, l.van.zantvoort [at] justiceandpeace.nl met je idee of informatie over het initiatief. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het programma

Momenteel zijn we druk bezig het programma in elkaar te zetten. Zodra hier meer over bekend is zullen we het hier online plaatsen.