Welkom Hier Delft

Informatie

Op zaterdag 17 September vond Welkom Hier Delft plaats in Theater De Veste. Ruim 500 mensen waren aanwezig tijdens deze dag met een initiatievenmarkt en 2 podia met pitches, sprekers en optredens. Er werden nieuwe verbindingen gemaakt, ideeën en ervaringen uitgewisseld en harten geopend! Voor sommigen was dit het laatste zetje om zich aan te melden als vrijwilliger, voor anderen was het een aangename kennismaking met lokale solidariteit voor vluchtelingen.

rebazabdullah063“Ik ben trots op onze civil society! Hier blijkt dat lokale solidariteit veel breder gedragen wordt in de samenleving dan je in de media ziet. Zoveel mensen zijn bereid om zich actief in te zetten voor vluchtelingen!” (bezoeker)

Dat werd zeker gewaardeerd door de statushouders op Welkom Hier: “Het is heel fijn dat ik op één dag allerlei organisaties in Delft kan ontmoeten. Anders kan ik er één of twee per dag bereiken, nu allemaal in één keer.”

janmendrik055Voor sommige bezoekers was de manifestatie het laatste zetje om zich aan te melden als vrijwilliger: “Wat een geweldig inspirerende middag. Dit was het laatste duwtje dat ik nodig had om ook actief te worden!” (bezoeker via Facebook). 

janmendrik058 janmendrik094 rebazabdullah070 janmendrik047 janmendrik085

 

Bedankt Delft en bedankt alle deelnemers!

Foto’s: Jan Mendrik

Ook een Welkom Hier organiseren?

Via onderstaande knop is het mogelijk om meer informatie te verkrijgen over het mee werken aan dit mooie initiatief. Bekijk deze nu snel!

Doe mee

Het programma

Tijdens de manifestatie lieten initiatieven en vrijwilligers uit de hele regio zien waar ze mee bezig zijn. In het Theatercafé en de Theaterzaal draaide een gevarieerd programma met pitches, sprekers en optredens.

FOYER

13:00 – 17:00           Initiatievenmarkt met 21 lokale en nationale initiatieven.  Met het Welkom Hier forum en – matchmaker om vragen en aanbod samen te brengen.

13:20 – 13:30           Willem Overgaag en Leila Prnjavorac openden de dag.

Delft MaMa  verzorgde activiteiten voor de kinderen.

15:00 – 15:45           Workshop Dutch up your life!

Workshop ‘Op weg naar de arbeidsmarkt’ (‘How to prepare for the Dutch job market’). Taal: English (Tigrinya tolk aanwezig).

De deelnemers kregen praktische tips over hoe ze ze het beste kunnen voorbereiden op het vinden van werk in Nederland. 

THEATERCAFÉ

Onder leiding van Willem Overgaag

13:30-17:00              Pitches van lokale initiatieven.

Later op de middag deed stadsfilosoof Hubertus Bahorie een Omdenk-oefening met het publiek op basis van de vragen die gesteld waren via het Welkom Hier forum.

GROTE ZAAL

Onder leiding van Leila Prnjavorac.

13:30                          Inspiratietalk stadsfilosoof Hubertus Bahorie

Hubertus Bahorie is de stadsfilosoof van Delft. Hubertus: “filosofie kan een bijdrage leveren in het oplossen van problemen op allerlei niveau. Dit kan variëren van het persoonlijke en individuele vraagstukken, tot interactie en communicatie, maar ook planvorming en de vraag ‘hoe creëren wij een stad in Wel-Zijn” (www.stadsfilosoof.nl)

14:00                          Optreden Rapaille en Mustafa Tarazi

Rapaille is een charmant collectief dat de twijfels van vrijheidsgeneratie bespreekbaar en vooral bezingbaar maakt. De eigen Nederlandstalige chansons, het lyrische spokenword, de dansbare deuntjes en de harde woorden zorgen voor een eigentijdse wedervraag. Geïnspireerd door oudere en jongere zangers en poëten stuurt Rapaille langs hiphop, blues, pop en kleinkunst. Onderweg gaan de deuren wagenwijd open voor reisgenoot Ruji. Samen met deze Rwandese singer-songwriter laten zij alle muzikale grenzen vervagen.

Mustafa Tarazi is afkomstig uit Syrië en inmiddels twee jaar woonachtig in Delft. Hij heeft voor Caritas en UNICEF verschillende projecten opgezet waarbij hij kinderen leerde zingen en dansen. Vandaag staat hij zelf weer in de spotlights met Rapaille.

14:25                           Voordracht door Salam Bayaa

De 26 jarige Salam is enkele jaren geleden Syrië ontvlucht en woont sinds 2 jaar in Delft. Met zijn diploma Petrolium Engineering op zak zit hij in Delft op de goede plek. De snelheid waarmee Salam de taal oppakt en het vrijwilligerswerk dat hij doet, maken dat Salam zich steeds meer thuis voelt in Nederland. Zijn familie woont nog in Syrië, een gemis is aanwezig. Hoe ziet Salam zijn toekomst, wat zijn zijn dromen?

15:00                         Performance door de Taal Zomerklas van het Grotius College

“Nog maar net in Nederland. Gevlucht uit Somalië, Syrië en Eritrea. Nu op school in Delft, op het Grotius College. Tien jongeren lieten laten zien wie zij zijn en wat hun dromen zijn om hier in Nederland te realiseren. In een monoloog, een dans, een rap.”

15:20                          Testimonial Leila Prnjavorac

Leila kwam als jong meisje naar Nederland op de vlucht voor de oorlog op de Balkan. Het was niet makkelijk voor haar ouders en voor haar om een nieuw leven op te bouwen in Nederland. In een persoonlijk relaas vertelde Leila wat er hierbij op hun pad kwam en hoe ze zich nu als (ex-) vluchteling en Nederlander voelt. 

16:00                         Lezing Kiza Magendane

Kiza omschrijft zichzelf als opiniemaker. Hij studeert politicologie en schrijft voor verscheidene media over thema’s als politiek, identiteit en multiculturalisme. Hij komt uit Congo en woont sinds 2007 in Nederland. Hij vertelde over burgerschap, burgerrechten, ontmoeting als basis van de gemeenschap en waarom nieuwkomers en de Nederlanders die het meest bang voor ze zijn, elkaar juist heel goed kunnen begrijpen: “Zij weten allebei heel goed hoe het is om iets te (dreigen te) verliezen.”

16:35                          Optreden Mala Vita

Het geluid van Mala Vita wordt gevormd door de drie kernleden (Mickael Franci, Emil Kunto, Davor Lazić) met verschillende culturele achtergronden: Italië, Bosnië en Servië. Zij geven de rocksongs een global sound. Op 5 februari 2016 verscheen het vierde album SO FAR SO GOOD. De songs op SO FAR SO GOOD zijn doordrenkt van rock, Zuid- en Oost-Europese folk en Amerikaans-Mexicaanse invloeden.

Het nieuwe album kent als titel een bekende uitdrukking. De uitdrukking waar zowel hoop als cynisme in doorklinkt en het motto vormt van iedereen die leeft van dag tot dag: SO FAR SO GOOD. Achterover leunen in kalme berusting dat alles wel op zijn pootjes terecht zal komen is maar weinigen gegeven. Dromen over de toekomst is voor velen een onbereikbaar privilege en miljoenen mensen koesteren de ijdele hoop dat de volgende dag enige verbetering kan bieden…So Far So Good.