Informatie

In samenwerking met Welkom in Utrecht organiseren we, onder het genot van een hapje en drankje, een brainstormsessie over de potentie van sociale netwerken bij de integratie van nieuwkomers.

Hoe kunnen we, iemand die vanuit het AZC in Utrecht naar een randgemeente van Utrecht verhuist, een goed sociaal netwerk in de wijk worden bieden? Samen met lokale organisaties, burgerinitiatieven, gemeenten en burgers uit de verschillende randgemeenten gaan we op zoek naar antwoorden op deze vraag.

Het project Samen Hier, waarin groepen Nederlanders aan een statushouder(gezin) worden gekoppeld, deelt tijdens deze avond de eigen inzichten en ervaringen.

Het programma

Tijd: 17.30-21.00 uur
Locatie: Kantien, Ravellaan 96, Utrecht

Programma:

18:00 – 18:30 Inloop
18:30 – 18:50 Voorstelronde
18:50 – 19:00 Verhalen van vluchtelingen uit regio Utrecht
19:00 – 19:30 Vraagstuk 1: Wat is de behoefte van vluchtelingen?
19:30 – 19:45 Pauze met hapjes
19:45 – 20:15 Maaike Graaff vertelt over Samen Hier* en het belang van sociale netwerken.
20:15 – 20:45 Vraagstuk 2: Hoe activeren we betrokken burgers?
20:45 – 21:30 Hapjes en drankjes: de borrel!

Interesse om bij deze bijeenkomst te zijn?

Stuur een bericht via ons contactformulier, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Informatie

Om te zorgen voor beter begrip en meer contact tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Hagenezen organiseerden wij het huiskamerfestival Binnen! op zaterdag 23 maart in Den Haag. 

Woonkamers: Tijdens dit gratis huiskamerfestival openden Hagenezen, statushouders en Nederlanders, hun deuren voor elkaar. In iedere huiskamer vond een andere activiteit plaats. Denk aan een optreden van de Congolese singer-songerwriter Paul Hagayi, een dansworkshop in Dabke en Zumba, workshop Arabische kalligrafie en Syrische en Somalische kookworshops. Het volledige programma is hieronder te zien.

Eindfeest: Na het programma in de huiskamers konden bezoekers samen met hun nieuwe vrienden feestvieren in buurtcentrum De Mussen tijdens een groot eindfeest, met een gratis diner, Malek’s modeshow en verschillende optredens, waaronder CocoNaff & friends. Het was een gezellige en drukke dag waarop veel nieuwe contacten werden gelegd en er veel culturele uitwisselingen plaatsvonden! 

Het programma

Tijden:

Woonkamers: 15.30-17.00 uur, verspreid in Den Haag
Eindfeest: 17.30-22.00 uur, in buurtcentrum De Mussen

 

Houdt onze Facebookpagina in de gaten voor de laatste updates: www.facebook.com/binnenfestival


Wil jij ook mee doen?

Stuur een bericht via onderstaand formulier, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Mede mogelijk gemaakt door:

Informatie

In samenwerking met Groningen Verwelkomt en tal van nieuwe en oude Groningers organiseren we op 21 maart een feestelijke en inspirerende avond. Verwacht muziek, hapjes en veel netwerkgelegenheid!

Er is speciale aandacht voor het thema arbeidsparticipatie. Tijdens het festival kunnen bezoeker zich aan elkaar laten matchen om tips en adviezen uit te wisselen over het vinden van een baan.

Daarnaast is er een initiatievenmarkt waar nieuwe Groningers laten zien wat zij te bieden hebben. Naast al deze ontmoetingen is er ook een cultureel programma met bijdragen van Bab ad daar met het Noord Nederlands Theater (onder voorbehoud) en het New Life koor (onder voorbehoud).

Kom naar Welkom Hier Groningen en vier samen met ons de diversiteit van de stad!

Wil jij ook mee doen?

Stuur een bericht via onderstaand formulier, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het programma

Tijd: 17:00 – 20:00 uur
Locatie: Floreshuis (onder voorbehoud)

Het programma wordt binnenkort hier bekend gemaakt.

Informatie

Veel nieuwe Groningers zijn op zoek naar een baan. Er zijn een aantal initiatieven die hen daarbij ondersteunen, maar toch blijft het lastig om een passende, betaalde baan te vinden.

Wat hebben statushouders nog nodig om een baan vinden? Welke oplossingen bestaan er al en welke daarvan zijn effectief gebleken?

Tijdens deze actieve sessie zetten lokale organisaties en nieuwe Groningers hun denkkracht en netwerk in om antwoorden te vinden op deze vragen, zodat meer statushouders een baan kunnen vinden.

Het programma

Tijd: 15:00 – 17:00 uur
Locatie: Floreshuis in Groningen (onder voorbehoud)

Contact

Informatie

In de afgelopen jaren is het aantal organisaties, initiatieven, gemeenten en burgers dat zich actief bezighoudt met het verwelkomen en ondersteunen van vluchtelingen bij hun integratie in Nederland gegroeid.

Op allerlei plaatsen in Nederland zijn innovatieve projecten gestart om vluchtelingen te ondersteunen bij het leren van de taal, het vinden van werk, het creëren van een sociaal netwerk enzovoorts. Deze lokale kracht hebben we de afgelopen 3 jaar via Welkom Hier festivals en bijeenkomsten zichtbaar willen maken en willen versterken. In die 3 jaar hebben we met honderden initiatieven kennis gemaakt en zien we dat er lokale solidariteit is met vluchtelingen in Nederland.

Echter wordt de potentie van deze initiatieven niet altijd benut door beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor integratie- en inburgeringsbeleid. Nu de rol van gemeenten weer groter wordt bij de integratie van nieuwkomers na 2020 (2021) lijkt het ons een goed moment om innovatieve en creatieve plannen voor effectiever samenwerking te bespreken.

Wat is het belang van lokale initiatieven? En hoe kunnen gemeente bestaande capaciteit in de samenleving inzetten voor duurzame integratie van nieuwkomers in hun gemeente?

Tijdens de bijeenkomst worden een aantal initiatieven en gemeentes belicht die bezig zijn met vernieuwende projecten en samenwerkingen. Daarnaast bespreken we en aparte deelsessie verschillende knelpunten van het nieuwe beleid, om te komen tot innovatieve en creatieve oplossingen.

Het programma

Tijd: 15.00-17.30 uur met aansluitend een borrel
Locatie: Het Koorenhuis Den Haag

Deelsessies

 1. Nederlands leren na 2021.
  Host: Het begint met taal

Vanaf 2021 gaat de Nederlandse taal eis omhoog. Er komen verschillende ‘routes’ voor verschillende taalniveaus. Hoe kunnen beleidsmakers de ervaringen van Nederlandse taalscholen, -organisaties en taalvrijwilligers in het nieuwe beleid benutten?

 1. Brede intake en gegevens delen.
  Host: Refugee Company

Om passend advies of passende activiteiten aan te bieden worden er door verschillende organisaties intakes gedaan: AZC, gemeenten, het COA én door maatschappelijke organisaties. Bij het Persoonlijk Integratieplan (PIP) dat vanaf 2021 ingaat, hoort een nieuwe brede intake. Hoe kan gemeente dit zo snel mogelijk laten aansluiten op aanbod van lokale initiatieven?

 1. Inclusiviteit: hoe betrek je statushouders bij beleid?
  Host: Yalla Foundation

Wie is verantwoordelijk voor integratie? De vraag om de stem van nieuwkomers zélf, is urgenter dan ooit. Hoe kunnen gemeenten en lokale initiatieven hen betrekken bij het integratieproces?

 1. Wat is het belang van sociale netwerken voor statushouders?
  Host: Samen Hier

Naast organisaties en formele instanties die statushouders ondersteunen bij hun integratie, hebben statushouders behoefte aan een sociaal netwerk. Hoe betrekken we gevestigde inwoners hier zo goed mogelijk bij om de integratie van statushouders te bevorderen op basis van gelijkwaardigheid?

Interesse om bij deze bijeenkomst te zijn?

Stuur een bericht via ons contactformulier, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Informatie

Nijmegen organiseert een Welkom Hier Festival: Kleurrijk Licht!

Zaterdag 22 december organiseren wij in samenwerking met Bureau Wijland, het Colourful City koor en kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond een festival in de Sint Stevenskerk in Nijmegen. Kerst is een tijd om extra stil te staan bij de mensen om ons heen en daarom een mooi moment om een festival voor verbinding te organiseren.

De Sint Stevenskerk is een centraal punt in het centrum van Nijmegen. Op 22 december zal een festival plaatsvinden waar verschillende kunstvormen uit verschillende windstreken een podium wordt geboden. Kunst is in vele culturen een belangrijke vorm van expressie en hierdoor een goede vorm om mensen te verbinden en te inspireren.

Eén van de kunstvormen die tijdens 22 december zal plaatsvinden is een preview van de voorstelling ‘Death and Breakfast’. Deze voorstelling vertelt het verhaal van mensen die moeten vluchten door oorlog. Tijdens de voorstelling wordt aandacht geschonken aan het aarden op een nieuwe plek, met alle moeilijkheden die daarmee gepaard gaan. Het stuk focust zich op het brede scala aan reacties die hun komst oproept bij verschillende mensen. Hierbij komen bijvoorbeeld stereotyperingen in de media aan bod en de houding van de (lokale) politiek. Tijdens de voorstelling wordt een familie gevolgd die hun dorp verlaat ten tijde van oorlog, waarbij het stuk wordt opgedeeld in ‘Vertrek’, ‘Hier en daar’, ‘Ontmoeting’ en ‘Rota Fortunae’. Tijdens deze fase zijn er verschillende reacties te herkennen, uiteenlopend van ontkenning en ongeloof, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie.

Niet alleen zal de avond gevuld worden met deze voorstelling, andere uitingen van kunst krijgen ook een podium. Zoals bijvoorbeeld een Armeense zangeres, een dansgroep uit Kosovo en hapjes uit Somalië. Doordat deze verschillende kunststromen uit verschillende hoeken van de wereld samenkomen, zal de avond een smeltkroes van kunstvormen en mensen zijn. 

Graag tot ziens op zaterdag 22 december!

Wil jij ook mee doen?

Wil je ook een Welkom Hier festival in jouw stad? Ben je betrokken bij of ken je een leuk initiatief voor vluchtelingen jouw stad? Ken je vluchtelingen die een eigen initiatief zijn gestart? Wij komen graag met je in contact! Stuur een mailtje naar Liselot van Zantvoort, l.van.zantvoort [at] justiceandpeace.nl met je idee of informatie over het initiatief. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het programma

Momenteel zijn we druk bezig het programma in elkaar te zetten. Zodra hier meer over bekend is zullen we het hier online plaatsen.

Informatie

Op zaterdag 7 april stond Cultura in het teken van het Welkom Hier festival. Tijdens dit gratis festival stonden ontmoeting en verbinding tussen mensen uit een vluchtsituatie, andere nieuwkomers én ‘oude Edenaren’ centraal. Alle Edenaren waren welkom tussen 12:30u en 17:00u voor een informatief, gezellig en cultureel programma.

CVVE, VluchtelingenWerk Ede en Cultura hadden de handen ineengeslagen en verzorgden een bruisend programma. Er was muziek, een ontmoetingscafé, kinderactiviteiten, inhoudelijke en creatieve workshops, lekker eten en drankjes. De gehele middag werd aan elkaar gepraat door Edenaar en singer-songwriter Rogier Pelgrim!

Wil jij ook mee doen?

Wil je ook een Welkom Hier festival in jouw stad? Ben je betrokken bij of ken je een leuk initiatief voor vluchtelingen jouw stad? Ken je vluchtelingen die een eigen initiatief zijn gestart? Wij komen graag met je in contact! Stuur een mailtje naar Liselot van Zantvoort, l.van. zantvoort [at] justiceandpeace.nl met je idee of informatie over het initiatief. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het programma

PODIUM PROGRAMMA

12.30 – 12.45   Inloop

12.45                 Openingswoord

13.00                 Rogier Pelgrim, Singer-songwriter

13.30                 Syrische dans performance, dans en zang

14.00                 Yasen en Rami, zang

14.30                 Dabke dans, interactieve Syrische dans

15.00                 Zand tussen de tenen, theater

15.30 – 16.30   Open Mic

16.30                 Afsluiting

Tussendoor wordt de film ‘Ik vraag me af’ vertoond en is er een leuke verrassing voor het jongere publiek op het podium te vinden.

WORKSHOP PROGRAMMA

Zaal 040

13.00 – 14.30   Workshop over Syrie

Zaal 1.09

13.00 – 14.00   Workshop over Eritrea
14.15 – 15.15   Workshop over Eritrea
15.30 – 16.30   Workshop Arabische les

Zaal 1.16

13.00 – 14.00   Percussie! (Twee rondes, om 13.00 en 13.30)
14.15 – 15.15   Maak kennis met de verschillende vrijwilligers organisaties in Ede
15.30 – 16.30   Workshop ‘Bekend maakt Bemind’, in gesprek met een vluchteling

Informatie

Kom op zaterdag 20 januari naar Theater Zuidplein in Rotterdam! Tijdens het gratis festival kunnen alle Rotterdammers kennismaken met de vele initiatieven en activiteiten voor en met vluchtelingen in de stad. Samen laten we zien dat Rotterdam solidair is met vluchtelingen. Zowel in de middag als de avond is er een podiumprogramma in de grote zaal waarin de culturele diversiteit van Rotterdam centraal staat. Bekijk onder het kopje ‘Programma’ de bevestigde namen tot nu toe.

U kunt rekenen op muziek, inspirerende verhalen, films, dichters, theater, eten en drankjes, een initiatievenmarkt en kinderactiviteiten.

Informatie
Zaterdag 20 januari 2018, 14.00 – 22.00 uur, gratis entree
Theater Zuidplein
Zuidplein 60 – 64, 3083 CW Rotterdam
Naast metrostation Zuidplein

Wil jij ook mee doen?

Ben je betrokken bij of ken je een leuk initiatief voor vluchtelingen in de Rotterdam? Ken je vluchtelingen die een eigen initiatief zijn gestart? Wij komen graag met je in contact! We zoeken nog leuke initiatieven die op de initiatievenmarkt kunnen staan. Ook ideeën voor ons podiumprogramma zijn van harte welkom. Stuur een mailtje naar Liselot van Zantvoort, l.van. zantvoort [at] justiceandpeace.nl met je idee of informatie over het initiatief. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het programma

We zijn momenteel druk bezig het programma in elkaar te zetten. Houdt deze website en Facebook [link: https://www.facebook.com/events/1739437806351110/ ] in de gaten voor de laatste bevestigingen.

Bevestigd tot nu toe

Muziek van o.a.:

Jan Rot, Music Generations, Neco Novellas, Trio Mima, Zoran & Ivar, Duo Anakena, North Sea String Trio, Neighbours … and more!

Voordrachten van:

Stadsdichter Derek Otte, Joz Knoop, Jana Beranová, Rien Vroegindeweij, Daniel Dee, Adnan Alaoda (Syrië), Edwin de Voigt, Spraakuhloos met Tomas de Paauw, de verteller Mahjoub Benmoussa, Laura van Dolron … and more!

Initiatievenmarkt

Ruim 15 Rotterdamse organisaties en initiatieven vertellen over hun activiteiten voor vluchtelingen in de stad. Wil je meer weten over werk en opleiding? Er zal een speciaal gedeelte worden ingericht tot informatiemarkt over deze onderwerpen. Kom meer te weten over deze Rotterdamse aanpakkers onder het kopje ‘deelnemers’.

Kinderprogramma

Tijdens het kinderprogramma kunnen kinderen elkaar ontmoeten via theater, muziek en dans. Binnenkort vertellen we je meer over de verschillende activiteiten!

Eetkraampjes

Ga voor heerlijk eten langs bij één van de kraampjes en maak een keuze uit de Syrische, Eritrese, Afghaanse of Irakese keuken.

Informatie

Wolst dy ynsette foar de integraasje fan de flechtlingen yn ‘e provinsje? Kom dan nei Berltsum op 23 septimber. Wolkom!

Kom op zaterdag 23 september naar het Welkom Hier Fryslân Festival in Doarpshûs it Heechhout in Berltsum van 13.00 tot 17.00 uur. Kom genieten van een programma van en voor (nieuwe) Friezen! Samen laten we zien dat er in Fryslân solidariteit is met vluchtelingen. Reken op een gezellige markt waar je meer te weten komt over activiteiten in de stad van en voor vluchtelingen. Verder is er een divers programma met muziek, theater, inspirerende verhalen, pitches, debat en Ted Talk. Samen vieren we een kleurrijk Fryslân!

Wil jij ook mee doen?

Ben je betrokken bij of ken je een leuk initiatief voor vluchtelingen in de Fryslân? Ken je vluchtelingen die een eigen initiatief zijn gestart? Wij komen graag met je in contact! We zoeken nog leuke initiatieven die op de initiatievenmarkt kunnen staan. Ook ideeën voor ons podiumprogramma zijn van harte welkom. Stuur een mailtje naar Liselot van Zantvoort, l.van. zantvoort [at] justiceandpeace.nl met je idee of informatie over het initiatief. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het programma

Grote zaal

13:00-17:00        Initiatievenmarkt (doorlopend)

Podium programma

13:00-13:15        Muzikale opening door Nahom Andebran en Mohamad Ahmad

13:15-13:45        Speech door locoburgemeester Arend Dijkstra

13:45-14:15        Cultuurpresentatie en St. Kokai

14:15-14:45        Zelfgeschreven muziek van Muhannad (Syrië), Malega Magendane Kinenwa (Kongo), Paroerj Sadrakian (Armenië) en Bob Hiemstra (Nederland)

14:45-15:30        Ontmoeting en lekker eten!

15:30-16:00        Zingen met vluchtelingen

16:00-16:15        Anas Almasri geeft een voordracht

16:15-16:30        Rap door Goran Al Khalaf

16:45-17:00        Muzikale finale met Muhannad, Malega, Paroerj en Bob

Tuin

13:00-17:00        Kinderactiviteiten (doorlopend)

Informatie

Kom op zaterdag 1 juli naar het Welkom Hier Dordrecht Festival in Bibliotheek AanZet (13.00-14.30) en Bonfire (15.00 – 17.00). Kom genieten van een programma van en voor (nieuwe) Dordtenaren! Samen laten we zien dat er in Dordrecht solidariteit is met vluchtelingen. Reken op een gezellige markt in Bibliotheek AanZet waar je meer te weten komt over activiteiten in de stad van en voor vluchtelingen. Loop daarna door naar Bonfire voor een divers programma met muziek, theater en spoken word. Samen vieren we een kleurrijk Dordrecht!

Wil jij ook mee doen?

Ben je betrokken bij of ken je een leuk initiatief voor vluchtelingen in de Dordrecht? Ken je vluchtelingen die een eigen initiatief zijn gestart? Wij komen graag met je in contact! We zoeken nog leuke initiatieven die op de initiatievenmarkt kunnen staan. Ook ideeën voor ons podiumprogramma zijn van harte welkom. Stuur een mailtje naar Liselot van Zantvoort, l.van. zantvoort [at] justiceandpeace.nl met je idee of informatie over het initiatief. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het programma

13.00 – 15.00 uur Bibliotheek AanZet: initiatievenmarkt

15.00 – 17.00 uur Bonfire: muziek, spoken word, theater, kinderactiviteiten.

Programma Bonfire
Onder leiding van Kees Thies

15.00 uur Opening door Kees Thies
15.05 uur In gesprek met (nieuwe) Dordtenaren: Marwan en Geja
15.15 uur Poëzie en muziek van Marieke van Leeuwen, Naeem en Aluz (partly Arabic)
15.30 uur The Official Ukulele Orchestra (OUD)
16.00 uur Muziektheater Hollands Diep
16.20 uur OKK Dordrecht geeft een dans workshop
16.45 uur Spoken word door Elten Kiene
17.00 uur Afsluiting