Ede organiseert een Welkom Hier festival!

In het kader van het aankomende festival in Cultura interviewden we Esther Blokker, Projectleider van CVVE, een burgerinitiatief dat zich inzet voor een samenleving waarin oude en nieuwe Edenaren onderdeel van elkaars leven zijn. Wij vroegen Esther wat we kunnen verwachten van het Welkom Hier Festival in Ede.

“Welkom Hier is een plek voor ontmoeting. Het is een festival voor mensen uit een vluchtsituatie én vrijwilligers, initiatieven én andere betrokkenen, dat maakt het erg mooi vind ik. We willen ons graag focussen op de veelzijdigheid en diversiteit.”

Dat is op 7 april terug te zien in het programma: het wordt een positieve en gezellige dag met een mooi podiumprogramma vol muziek, dans, films en theater met daarnaast een breed aanbod van workshops, lekker eten en verrassende ontmoetingen.

Hoewel ontmoeting centraal staat, kunnen bezoekers ook veel leren tijdens het Welkom Hier festival. Esther: “We richten ons tijdens de workshops voornamelijk op ‘inhoudelijke workshops’ om meer kennis op te doen over de situatie van statushouders.”

Organisaties als CVVE en VluchtelingenWerk Ede zullen op 7 april meer uitleggen over hun activiteiten en hoe je daar aan mee kunt doen. Daarnaast zijn er workshops over de Syrische en Eritrese cultuur en samenleving.

Ontmoetingsruimte en podium

Naast het podiumprogramma en workshops, is er ook een ‘ontmoetingscafé’ waar Edenaren met elkaar in gesprek kunnen gaan. “We hopen dat de kennismaking, door middel van muziek en andere artistieke projecten, laagdrempelig en gemakkelijk zal voelen. Zo zal er bijvoorbeeld een Syrische kalligraaf aanwezig zijn en is er de mogelijkheid om een Eritrese Henna tatoeage te laten zetten”.

“Wat we uiteindelijk hopen waar te maken met het Welkom Hier festival in Ede, is het creëren van een hele positieve dag, waarin nieuwe verbindingen zijn gelegd en allerlei nieuwe ideeën zijn ontstaan. Bezoekers zullen naar huis gaan met het idee mensen te hebben ontmoet, met wie ze normaal gesproken niet snel in contact zouden komen. We hopen daarom op een feestelijke dag, waarin nieuwe en oude Edenaren elkaar zullen ontmoeten!”

Graag tot ziens op 7 april!

Hét centrum voor kunst en cultuur in de regio, Cultura zal 7 april in het teken staan van diversiteit. Vanaf 12:30 tot 17:00 zijn alle Edenaren van harte welkom om te komen. Naast Cultura zijn Vluchtelingenwerk Ede en Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) partners van het festival.