Bijna 500 bezoekers op Welkom Hier Leidschendam-Voorburg evenement voor en met vluchtelingen

Afgelopen zaterdag 25 maart bezochten bijna 500 mensen het Welkom Hier Leidschendam-Voorburg evenement in de Oude Kerk in Voorburg. Het drukbezochte evenement werd door het Platform Welkom in LV samen met de landelijke mensenrechtenorganisatie Justice and Peace georganiseerd om statushouders, lokale initiatieven en vrijwilligers en andere inwoners met elkaar in contact te brengen. Tijdens de initiatievenmarkt en het gevarieerde podiumprogramma met sprekers en optredens werden nieuwe vriendschappen en samenwerkingsverbanden gesmeed, ideeën en ervaringen uitgewisseld en harten geopend! 

Voor sommigen was dit het laatste zetje om zich aan te melden als vrijwilliger, voor anderen was het een aangename kennismaking met de betekenis en mogelijkheden van lokale solidariteit voor vluchtelingen. Dit evenement was de 5e editie van een landelijke reeks van Welkom Hier festivals. Op 31 maart vindt een buurtfestival plaats in de Schilderswijk en Stationsbuurt in Den Haag, op 21 en 22 april zijn er Welkom Hier festivals in Maastricht en Haarlem.

“Omarm elkaar, in een samenleving waarin iedereen welkom is. Samen zijn we Leidschendam-Voorburg.” (Burgemeester Klaas Tigelaar tijdens de opening van Welkom Hier Leidschendam-Voorburg)

Podiumprogramma

In de oude Kerk aan de Herenstraat in Voorburg was elke stoel bezet voor het podiumprogramma. Burgemeester Klaas Tigelaar deelde tijdens zijn welkomstwoord zijn eigen ervaringen en ontmoetingen met vluchtelingen en riep op om samen vorm te geven aan een welkom Leidschendam-Voorburg. Drie voormalige vluchtelingen vertelden hoe ze hun eerste jaren in Nederland hadden ervaren: “Ik moest erg wennen aan de directheid van Nederlanders, bij ons zeggen en regelen we dingen meer via via”, vertelde de Congolese Ewing aan het publiek, terwijl Tadese uit Syrië beaamde hoe moeilijk, maar belangrijk het leren van de Nederlandse taal voor hem was: “Je moet kunnen praten om mee te kunnen doen.” De Syrische Oed speler Amer Shanati sloot de dag af met een optreden.

“Op het nieuws hoor je vooral negatieve verhalen over vluchtelingen, waardoor je ze als groep ziet en minder als mensen”, vertelde een bezoekster, “het contact vandaag met de mensen verdringt echt mijn vooroordelen.”

Initiatievenmarkt

Op de initiatievenmarkt in de Voorhof konden de bezoekers kennis maken met uiteenlopende lokale initiatieven, van sociale maatjes, huiswerkbegeleiding en carrière coaches tot het Taalcafé. Veel initiatieven kregen aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers, maar raakten ook met elkaar in gesprek: “Iedereen was er. Nu kunnen we als maatschappelijke – en vrijwilligersorganisaties ons werk beter op elkaar en op de behoeften van vluchtelingen afstemmen.” (Frank Bus, voorzitter van Platform Welkom in LV)

“Het was een verrassend goede opkomst van zowel statushouders als andere inwoners. Dit gaat een positieve invloed hebben, mensen en organisaties weten elkaar nu beter te vinden.” (Peter, medewerker Stichting Sport en Welzijn)

Foto campagne

Welkom Hier Leidschendam-Voorburg was de afgelopen weken al zichtbaar door een driehoeksborden campagne met verschillende duo-portretten van een statushouder en een leeftijdgenoot, gemaakt door fotograaf Daniella van Bergen, die net als de geportretteerden in Leidschendam-Voorburg woont. De fotografie leverde kleurrijke portretten en verhalen op waarin veel bezoekers zich konden herkennen. Zoals Pien en Sara die het hebben over school en muziek of Ab en Nader die elkaar verhalen vertellen en graag grapjes maken. Of zoals Daniella van Bergen het tijdens haar speech op het podium zei:

“Welkom hier is samen leren. Welkom Hier is samen genieten. Welkom Hier is elkaar omarmen. Welkom Hier is je niet alleen voelen. Met de beelden hopen we het hart en de ogen van burgers uit Leidschendam-Voorburg te openen voor deze vreemdelingen, want we zijn allemaal mens en willen allemaal hetzelfde: een gelukkig en veilig bestaan samen met de mensen om ons heen.”

Het Welkom Hier evenement werd georganiseerd door mensenrechtenorganisatie Justice and Peace in samenwerking met het platform Welkom in LV en de Raad van Kerken Leidschendam-Voorburg. De organisaties werden hierbij ondersteund door de Oude Kerk, Fonds 1818 en het Ravesteijn Fonds.

Videoverslag door Midvliet TV

 

Foto’s door: Daniella van Bergen