Bewoners, vluchtelingen en organisaties ontmoeten elkaar op Welkom Hier Festival Dordrecht

“We hebben samen geluisterd, gesproken, gezongen, gedanst en gegeten. Er is zoveel meer dat ons bindt dan dat ons scheidt!” (Journalist Kees Thies tijdens de afsluiting van het Welkom Hier Festival Dordrecht.)

Afgelopen zaterdag 1 juli ontmoetten bewoners, vluchtelingen en lokale organisaties elkaar tijdens het Welkom Hier Festival Dordrecht in Bibliotheek AanZet en Bonfire. Het festival werd door deze locaties samen met Vluchtelingenwerk en de landelijke mensenrechtenorganisatie Justice and Peace georganiseerd om de diversiteit, potentie en betekenis van lokale solidariteit te laten zien en te versterken. Tijdens de initiatievenmarkt met 15 lokale organisaties werden nieuwe samenwerkingsverbanden gesmeed en harten geopend! Op het podium van Bonfire wisselden dichters, muzikanten, dansers en een woordkunstenaar cultuur, taal en visies met elkaar en het publiek uit. Dit Welkom Hier festival was alweer de 10e editie van een landelijke reeks. Na de zomervakantie gaat Justice and Peace verder met festivals in heel Nederland.

 

 

 

 

 


Ontmoetingen tijdens de initiatievenmarkt in de bibliotheek. (foto’s: Justice and Peace)

 

 

 

 

 

 

Stadswandeling van Bibliotheek AanZet naar Bonfire door Gilde Dordrecht. (foto: Kees Dijkman)

 

 

 

 

 

 

(links) Kees Thies in gesprek met Marwan en Geja, die voor Welkom Hier samen werden geportretteerd door fotograaf Daniella van Bergen. Ze leerden elkaar kennen in de wijk. Eerst gaf Geja Nederlandse les aan Marwan, inmiddels zijn ze vrienden geworden en volleyballen ze samen.  (foto: Kees Dijkman)

“Even contact met je buren betekent zoveel, gewoon met elkaar praten!” (Geja uit Dordrecht)

(rechts) Publiek tijdens podiumprogramma in Bonfire (foto: Kees Dijkman)

 

 

 

 

 

 

(links) Stadsdichteres Marieke van Leeuwen draagt gedichten voor van zichzelf en vertalingen van gedichten van dichters uit Irak en Syrië die Naeem uit Syrië in het Arabisch voordroeg. Ze leerden elkaar kennen tijdens een productie van muziektheater Hollands Diep. (Foto: Justice and Peace)

(rechts) Woordkunstenaar Elten Kiene deelt op elastische wijze zijn gedachten over verschillen in perspectief en houding met het publiek. (Foto: Kees Dijkman)

“Alles begint met een houding. ‘Waarom zij wel en wij niet?’ Misschien denk ik te veel na en ga ik te diep, of is alles een kwestie van perspectief?” (Elten Kiene tijdens zijn voordracht)

Het Welkom Hier Festival Dordrecht werd georganiseerd door mensenrechtenorganisatie Justice and Peace in samenwerking met Bibliotheek AanZet, Bonfire en Vluchtelingenwerk. De organisaties werden hierbij ondersteund door circa 15 andere lokale organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen in Dordrecht.

MEER INFORMATIE

Welkom Hier website:                       www.welkomhier.nl
Welkom Hier Facebook:                   www.facebook.com/events
Justice and Peace Nederland:          www.justiceandpeace.nl