Bewoners, vluchtelingen en organisaties ontmoeten elkaar op Welkom Hier Buurtfestival Schilderswijk en Stationsbuurt

“Het was niet alleen een netwerkevenement, maar ook een feestelijk festival vol ontmoetingen en culturele uitwisselingen.” (Sebastiaan van der Zwaan, directeur Justice and Peace Nederland)

 

 

 

 

 

 

Afgelopen vrijdag 31 maart ontmoetten tientallen bewoners, vluchtelingen en organisaties elkaar tijdens het Welkom Hier Buurtfestival Schilderswijk en Stationsbuurt in The Student Hotel aan de Hoefkade in Den Haag. Het buurtfestival werd door Stichting STEK en de mensenrechtenorganisatie Justice and Peace georganiseerd om statushouders, initiatieven en vrijwilligers en andere inwoners op buurtniveau met elkaar in contact te brengen. Tijdens de initiatievenmarkt, het muzikale podiumprogramma en de rondwandeling door de Schilderswijk werden culturen en ervaringen uitgewisseld en harten geopend! Voor de deelnemers en bezoekers was het een laagdrempelige en ontspannen kennismaking met bewoners en organisaties waarmee ze anders niet zo makkelijk in contact waren gekomen. De bonte diversiteit van de deelnemende organisaties en bezoekers illustreerde de betekenis en mogelijkheden van lokale solidariteit voor vluchtelingen op buurtniveau. Dit Welkom Hier Festival was de 6e editie van een reeks van Welkom Hier festivals in Nederland en in Den Haag. Op 21 en 22 april zijn er Welkom Hier festivals in Maastricht en Haarlem, op 5 mei is Welkom Hier aanwezig op het Bevrijdingsfestival Den Haag.

Muzikale en culturele cross overs en ontmoetingen tijdens het Welkom Hier Buurtfestival Schilderswijk en Stationsbuurt (foto’s hierboven: Daniella van Bergen)

“Dit gaat een positieve invloed hebben, mensen en organisaties weten elkaar nu beter te vinden.” (deelnemer)

Initiatievenmarkt en podiumprogramma
Op de initiatievenmarkt konden de bezoekers kennis maken met uiteenlopende initiatieven, van welzijns- en integratie organisaties, zoals buurthuis De Mussen en Stichting Yasmin tot sociale – en taalinitiatieven, zoals Come and Eat, Art-S-Cool en City Mondial. Op het podium wisten een gelegenheidstrio van een Oekraïense zangeres en twee Syrische muzikanten en volkszanger John Medley alle verschillende culturen via de muziek bij elkaar te brengen: er werd genoten en uit volle borst meegezongen en gedanst!

Het Welkom Hier Buurtfestival werd mede mogelijk gemaakt door The Student Hotel en Fonds 1818.