20 januari 2018: BRUISEND WELKOM HIER FESTIVAL IN ROTTERDAM

Theater Zuidplein in het teken van solidariteit met vluchtelingen

Op zaterdag 20 januari vindt van 14.00 tot 22.00 uur het Welkom Hier Festival Rotterdam plaats in Theater Zuidplein. Het gratis festival wordt georganiseerd door ruim 40 Rotterdamse organisaties. Op 20 januari willen zij de kracht van vluchtelingen én de solidariteit van Rotterdammers laten zien. Op het festival kunnen mensen elkaar ontmoeten tijdens een initiatievenmarkt, verschillende podiumprogramma’s en een kinderprogramma. Zo zijn er optredens van Jan Rot, zanger Pierre van Duijl en schrijver/dichter Adnan Alaoda. Iedereen is welkom. Toegang is gratis.

“Wat ik het mooiste vind aan Rotterdam? De diversiteit van de stad” vertelt Adnan Alaoda, dichter en schrijver uit Syrië. “Tijdens het Welkom Hier festival wil ik laten zien dat de stad veel verschillende gezichten heeft, ik ben daar één van.” Een jaar geleden kwam Adnan naar Rotterdam op uitnodiging van ICORN. ICORN biedt bescherming aan internationale journalisten, schrijvers en artiesten door hen tijdelijk opvang te bieden in verschillende steden in Europa.

Adnan: “Diversiteit is de diamant van Rotterdam, maar wat ik wel heb gemerkt is dat Nederlanders en Syriërs weinig over elkaars cultuur weten.” Adnan zet zich daarom in voor het Verhalenhuis Belvedère waar hij elke eerste zondag van de maand Al Rewaq organiseert. Schrijvers, dichters, muzikanten en liefhebbers daarvan leren meer over elkaars cultuur via poëzie, muziek en lekker eten. “Al Rewaq staat in het teken van ontmoeting, vooral tussen de Nederlandse, Syrische en Arabische cultuur, maar er komen mensen met allerlei achtergronden. Zo is Al Rewaq een plaats voor integratie geworden.”

Op 20 januari draagt Adnan een aantal van zijn gedichten voor. Verhalenhuis Belvedère vertelt meer over hun activiteiten op de initiatievenmarkt, waar meer dan 20 Rotterdamse initiatieven aanwezig zijn, die zich inzetten voor vluchtelingen in de stad. Naast de markt vind je op het Welkom Hier festival twee podiumprogramma’s met muziek, theater en spoken word; een kinderprogramma en films van het Arab Film Festival.

Welkom Hier is een landelijk initiatief van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Nederland en wordt in Rotterdam georganiseerd met het platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen, Gemeente Rotterdam/programma Wij-samenleving, VluchtelingenWerk Zuid-West Nederland, Rotary club Rotterdam, Rotaryclub Rhoon-Barendrecht en ruim veertig lokale organisaties.

Graag tot ziens op 20 januari!