1000 bezoekers op bruisend Welkom Hier Festival Haarlem

Festival met diversiteit als positief uitgangspunt

“1000 Haarlemmers met verschillende achtergronden hebben vandaag met elkaar genetwerkt, gepraat, gedebatteerd, gehuild, gelachen en gedanst. Ze hebben zich open gesteld voor elkaar en daar ging het om.” (Sophie Schellens, Justice and Peace Nederland)

Op zaterdag 22 april ontmoetten 1000 bezoekers, vluchtelingen en lokale (vrijwilligers)organisaties elkaar tijdens het bruisende Welkom Hier Festival in de Philharmonie in Haarlem. Het drukbezochte festival werd door mensenrechtenorganisatie Justice and Peace en Stem in de Stad georganiseerd om de potentie en betekenis van diversiteit en lokale solidariteit te laten zien en te versterken. Tijdens de initiatievenmarkt met 20 lokale organisaties werden nieuwe vriendschappen en samenwerkingsverbanden gesmeed en harten geopend! Ook waren er twee podiumprogramma’s met muziek- en theateroptredens, ronde tafel gesprekken en presentaties. Dit Welkom Hier festival was alweer de 8e editie van een landelijke reeks van Welkom Hier festivals. Op 5 mei is de 9e editie op het Bevrijdingsfestival Den Haag en op 1 juli is er een Welkom Hier festival in Dordrecht. Meer informatie op www.welkomhier.nl

 

 

 

 

 

 

Initiatievenmarkt
Op de initiatievenmarkt konden de bezoekers en deelnemers kennis maken met uiteenlopende initiatieven, van ruim 20 welzijns- en integratie organisaties zoals Sportsupport, De Wereldkeuken, Centrum Jeugd, Globally Connected en Gezin en Geloven in de Stad. De Syrische vrijwilliger bij Thuis in Haarlem, Maria vertelde: “Het is heel leuk om zoveel mensen te ontmoeten die vragen hoe het met ons gaat.” Debbie van BUUV was “heel blij om te zien dat er heel veel maatjes samen zijn gekomen.” Sara van inburgeringsorganisatie Harmonie Taal en Cultuur: “Dit hebben we nodig, ook om elkaar als organisaties te ontmoeten en contacten te maken. Wij gaan nu bijvoorbeeld samen werken met Taalmaatjes en met Sur Atelier, die met handwerken mensen uit een isolement halen.”

“Integratie wordt vaak gezien als assimilatie. In India bijvoorbeeld zien ze het meer als een salade: elk onderdeel blijft zichzelf, maar samen creëren ze een lekkere smaak.” (Faridah Azimullah van MKB Haarlem)

“Als jeugdarts met een AZC en een internationale schakelklas in mijn regio kom ik veel in contact met mensen met een migratie achtergrond, maar door dit Welkom Hier festival besef ik dat ik als persoon van alles kan doen.” (Nathalie, bezoeker)

Podium programma’s
Veel bezoekers waren onder de indruk van de optredens in de twee zalen. Er was muziek, theater, zang. Kunstenares Tinkebell vertelde over haar werk in relatie tot vluchtelingen. “Het enige wat helpt is zoveel mogelijk verhalen over de realiteit van vluchtelingen vertellen. Laat je stem horen!” Eén van de klappers van de middag was de voorstelling ‘Heimwee naar jou!’ van Waanzinnig Producties, gemaakt en gespeeld door spelers met gemixte achtergronden: Syrisch, Iraans, Eritrees en Nederlands. Door hun aanstekelijke spel belandde het publiek in verschillende sferen en werelddelen en reageerde hierop met lachen én huilen. “Het is heel levens verrijkend om uit eerste hand te ervaren hoe anders mensen uit verschillende culturen omgaan met bijvoorbeeld verdriet. Wij Nederlanders zeggen, huil maar even op de gang, terwijl ik tijdens het maakproces leerde: huilen doe je samen!” (Marianne, speler van Heimwee naar jou)

 

 

 

 

 

Gespreksleider Frénk van der Linden ging tijdens een rondetafelgesprek in debat met burgemeester Jos Wienen, Ranfar Kouwijzer van Stem in de Stad, Haarlemmer van het Jaar 2016 Raja Alouani en Farida Azimullah van MKB Haarlem over de kracht van diversiteit in Haarlem. Ook ging hij samen met sprekers en de zaal dieper in op het thema Kracht van mensen. “Dit is echt hét podium voor Nederlanders om vluchtelingen te ontmoeten. Dit zou overal elk jaar terug moeten keren.” (Frénk van der Linden)

Het Welkom Hier Festival Haarlem werd georganiseerd door mensenrechtenorganisatie Justice and Peace in samenwerking met Stem in de Stad. Het festival werd mede mogelijk gemaakt door de Philharmonie, Bedrijf en Samenleving, Op Stoom, Gemeente Haarlem, J.C. Ruigrok Stichting, Bisdom Haarlem-Amsterdam en met medewerking van ruim 20 lokale organisaties.

Foto’s zijn gemaakt door Marco Zoutman Design, Rob Havermans en Justice and Peace Nederland